Selamat Datang ke orionFM "Dimensi Baru Hiburan Berinteraktif"

Selamat Datang ke orionFM "Dimensi Baru Hiburan Berinteraktif"


Stream Title:
 

Lagu Sekarang:
Loading...
Status Server:

Winamp windows Media Player Real Player QuickTime

orionFM LIVECHAT

LIVE Chat Hosted By Chatroll & Chatango


[Sila daftar nick/ID anda di www.chatroll.com]

[Sila daftar nick/ID anda di www.chatango.com]

Request Box [Minta Lagu Dari Dj Yg Sedang ON AIR]

Hanya Dua (2) Buah Lagu Sahaja Dibenarkan Pada Satu2 Masa. Sila Semak Dahulu Playlist Sebelum Membuat Request. Terima Kasih!
ShoutMix chat widget

orionFM Top Star 20

*Carta berdasarkan kedudukan di rick.com dan hotfm 30
*Dikemaskini setiap minggu

Wednesday, February 02, 2011

Nota muzik

Penggubah (ataupun komposer) merujuk kepada seseorang yang menulis notasi muzik; iaitu sistem yang mewakili aura muzik melalui penggunaan simbol-simbol tertentu, yang membolehkan ahli muzik memainkan nota tersebut sebagai muzik tersusun. Inilah yang membezakan seorang penggubah daripada seorang ahli muzik yang mengimprovisasi atau bermain alat muzik.

Istilah "penggubah" atau "komposer" kerap digunakan untuk merujuk kepada muzik tradisi barat iaitu muzik klasikal. Untuk lagu-lagu biasa seperti muzik popular, lagu-lagu rakyat dan lain-lain, istilah yang biasa dipanggil adalah penulis lagu kerana kebiasaanya muzik popular mengambil bentuk sebagai satu lagu dan juga kerana skala penulisan nota muzik yang kecil, berbanding dengan penggubah atau komposer muzik klasikal yang biasanya dikaitkan dengan gubahan besar seperti simfoni orkestra. Namun sejak kebelakangan ini, kebanyakan penulis lagu muzik popular digelarkan sebagai penggubah atau komposer.

Tahap perbezaan antara penggubah dan ahli muzik juga adalah berbeza-beza. Perbezaan ini kadang-kala boleh memberi kesan negatif seperti isu hak cipta dan kecenderungan penghormatan untuk tafsiran individu dalam satu perincian bahagian muzik. Sebagai contohnya, dalam pembangunan muzik klasikal atau opera di Eropah, fungsi penggubah muzik pada asalnya tidak dianggap penting berbanding dengan fungsi persembahan muzik.

Pengekalan di dalam nota muzik kebiasaan tidak begitu diambil berat dan ahli muzik secara umumnya kerap menukar sedikit sebanyak penggubahan di dalam nota muzik. Walau bagaimanapun, menurut peraturan hak cipta hari ini, nota muzik asal tidak lagi boleh diubah suai sesuka hati tanpa alasan ataupun arahan rasmi (termasuk dari syarikat rakaman atau penggubah itu sendiri) . Walau bagaimanapun, para penyanyi atau pelakon (untuk drama muzikal atau opera terutamanya), boleh menafsirkan muzik melalui nyanyian dengan cara mereka sendiri.


Dari Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas.

2 ulasan:

VECASTS - LISTEN ONLINE RADIO WATCHING ONLINE TV said...

VEBCASTS - Listen web Radio Watching web TV, Tv Online. Watch Over 3000 Online TV Channels And 6500 Radio Stations Free For Around In The Wold clik to watching
 >CLIKC TO WATCHING<
Listen Hindi radio click ,watching live movie ,live international radio,indo radio.usa radio and more ,LIVE MOVIE ,LIVE SPOTS,LIVE HINDI RADIO ,MALAYSIA RADIO ONLINE,MALAYSIA TV ONLINE ,AND MORE

sherlina halim said...

Pengen yang lebih seru ...
Ayo kunjungi www.asianbet77.com
Buktikan sendiri ..

Real Play = Real Money

- Bonus Promo Red Card pertandingan manapun .
- Bonus Mixparlay .
- Bonus Tangkasnet setiap hari .
- New Produk Sabung Ayam ( minimal bet sangat ringan ) .
- Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
- Cash Back up to 10 % .
- Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

Untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
- YM : op1_asianbet77@yahoo.com
- EMAIL : asianbet77@yahoo.com
- WHATSAPP : +63 905 213 7234
- WECHAT : asianbet_77
- SMS CENTER : +63 905 209 8162
- PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

Salam Admin ,
asianbet77.com

Download Disini

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...